V našem centru posvečamo veliko pozornosti prav zdravju podpornega aparata zob. Zdrav podporni aparat zob je predpogoj vsakršnega uspešnega zdravljenja. Naš cilj in namen je izboljšanje vašega zdravja in uresničevanje skupne vizije zdravega nasmeha. To dosegamo s pomočjo terapevtskih metod, kot so:

  • gingivektomija (laserska oziroma kirurška)
  • presaditev mehkih tkiv (vezivni presadek s področja neba)
  • prekrivanje odkritih zobnih vratov
  • nadomeščanje izgubljenega volumna mehkega tkiva s pomočjo umetne kosti1. DIAGNOSTIKA

S sodobnim pristopom je odkrivanje parodontalne bolezni veliko lažje. Le s pravilno diagnozo lahko pacienta primerno usmerimo ter mu predpišemo ustrezno zdravljenje.


2. ČIŠČENJE TRDIH ZOBNIH OBLOG

Trde zobne obloge, ki so nad nivojem dlesni ostranimo z ultrazvočnim odstranjevalcem. Te obloge največkrat povzročijo vnetje dlesni (gingivitis), obenem pa omogočajo nabiranje ter pritrjevanje bakterij pod nivojem dlesni. To pa je osnova za začetek vnetja kosti in tako se iz gingivitisa postopoma razvije parodontitis. Pomebno je, da prihajate na redne 6-mesečne kontrolne preglede, kjer morebitne trde zobne obloge tudi odstranite. Danes ta poseg poleg zobozdravnikov izvajajo tudi ustni higieniki.
 

3. ČIŠČENJE ŽEPOV

Bakterije, ki jih ne odstranimo pravočasno, se začnejo kopičiti pod nivojem dlesni. Ko se bakterije nahajajo  v oblogah nad nivojem dlesni, kjer normalno prebivajo v naših ustih in so večinoma aerobne (ob kisiku živeče), se bakterijski sestav pod dlesnijo dramatično spremeni. V zgodbo o parodontalni bolezni vstopijo zelo uničujoče (patogene) bakterije, ki živijo brez kisika (anaerobne). Naše telo odgovori na njih z vnetjem, ki se kaže kot raztapljanje kosti.

 

4. PROTIBAKTERIJSKO SPIRANJE ŽEPOV

Po čiščenju žepov se prostori v okolici in pod dlesnijo očistijo z raztopinami, ki delujejo protibakterijsko. Na ta način speremo vse ostanke vnetja ter okužbe. Največkrat se za spiranje uporablja dezinfekcijski TRIS (vodikov peroksid, klorheksidin in fiziološka raztopina). Kot dodatek spiranju in dezinfekciji se lahko uporabijo tudi pospeševalci celjenja, največkrat v obliki hialuronske kisline.


5. LASERSKO ZDRAVLJENJE

Zdravljenje z laserjem se je na področju zdravljenja mehkih (obzobnih) tkiv izkazalo za zelo učinkovito. Fotodinamična terapija pri svojem delovanju izkorišča kombiniran efekt laserske svetlobe ter posebnega barvila. Uporablja se kot nadaljevanje luščenja in glajenja korenin, posebej za mesta, kjer je bilo ročno odstranjevanje nenatančno, bodisi zaradi anatomskih posebnosti zob ali pa zaradi globine žepov.


6. ANTIBIOTIČNO ALI KIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Antibiotikom se v medicini na splošno izogibamo, če je to seveda možno in dovoljeno. Smiselno jih je uporabiti v primerih, ko je resnost okužbe visoka, parodontalna bolezen pa je zelo napredovala. Največji učinek imajo lokalni antibiotiki, ki delujejo neposredno na mestu pod dlesnijo. Kirurško zdravljenje je pacientu v pomoč v vseh primerih, ko neinvazivni ter konservativni pristopi ne prinesejo ustavitve napredovanja parodontalne bolezni.


7. PODPORNA PREHRANSKA TERAPIJA

Ustna tkiva se obnavljajo sedemkrat hitreje kot katero koli drugo tkivo ali organ v telesu. V času celjenja (po posegu) je ta dinamika še toliko bolj očitna. Posledično pa so tudi zahteve obzobnih tkiv po zadostni količini hranil, kot so minerali in vitamini ogromne.  Zaradi tega je nujno, da so v fazi celjenja ustna tkiva v najboljši formi. Tako se bodo gradila in obnavljala predvidljivo ter dovolj hitro, obenem pa imela zadosten obrambni kapital proti morebitnim novim bakterijam.
V centru Ustna medicina edini v Sloveniji nudimo kot nepogrešljiv del terapije TRIS učinkovin, ki so namenjene primerni obnovi kosti in celotnega obzobnega kompleksa ter vzdrževanju dobre kondicije obzobnih tkiv.